Zašto trebate da jedete sporo?

Jedete li brzo ili sporo? Skoro da možemo se kladimo da će većina ljudi odgovoriti ‘brzo’ jer je, zbog ovog ludog tempa života koji nam je nametnut, prva stvar na koju ne želimo gubiti previše vremena upravo hrana.

Ali, tu griješimo iz nekoliko razloga – prvo, obično se dešava da se prejedemo jer mozak nema vremena da shvati da smo pojeli dovoljno, pa ćemo natrpati u sebe sve što nađemo pred sobom.

Drugo, ne obraćamo pozornost na okuse i teksturu hrane.

Kad jedete sporije, svaki obrok je doživljaj za sebe, a još kad se sjetite truda uloženog u kuhanje, prava je šteta što ne posvećujete dovoljno pažnje hrani. Obrok bi trebao trajati od pola sata do sat vremena, a ručak se obično smaže za pet minuta.

Pritom, kad jedemo brzo, riskiramo da stvorimo sebi probavne smetnje, pa vrijedi poslušati par savjeta u vezi toga kako usporiti jedenje. Treba jesti prije nego što postanete neizdrživo gladni, jer ćete se tada bolje suzdržati i jesti s mjerom i u miru.

Između svakog zalogaja odložite pribor za jelo na tanjur i prožvačite hranu svjesno, razmišljajući o onome što radite, i nastojeći da osjetite sve okuse koje možete. Nemojte razbijate glavu drugim stvarima – obrok je vrijeme mira i užitka.
Izvor:metro-portal