Zašto trebate jesti krompir?

Slobodno se može reći da je krompir nepravdeno dobio etiketu povrća s praznim kalorijama. On je, naprotiv, vrlo hranjiva i korisna namirnica, a najveći problem je što se krompir često priprema na nezdrav način – prži u ulju.
zasto trebate jesti krompir
Kada ga konzumirate u zdravijoj varijanti, evo pet razloga zašto je krompir dobra namirnica za vaš organizam.

1. Sadrži veliku količinu kalija

Jedan veliki krompir pečen s ljuskom sadrži nevjerojatnih 1.600 miligrama kalija, skoro polovicu preporučene dnevne i skoro četiri puta više nego banana. Ne samo da je važan za održavanje razine elektrolita, kalij će također pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

2. Bogat je vlaknima

Jedan veći krompir sadrži 7 grama vlakana, oko četvrtinu preporučene dnevne doze – ali bez kore, koja razina vlakana snižava na samo 1 gram. Prehrana bogata vlaknima ne samo da će vam pomoći da ostanete duže siti i time dovesti domanjeg unosa grickalica tijekom dana, već će smanjiti rizik od srčanog udara, dovesti do niže razine kolesterola i djelovati preventivno na pojavu dijabetesa.

3. Sadrži visoku razinu vitamina C

Također, u kori krumpira nalazi veća količina vitamina C – skoro 29 miligrama.

4. Dobar je izvor mangana

Mangan ima važnu ulogu u obradi proteina, ugljikohidrata i kolesterola. Jedan veliki krompir s ljuskom sadrži 33 posto preporučene dnevne količine mangana.

5. Obogaćen je vitaminom B6

Vitamin B6 je dobar u prevenciji kardiovaskularnih problema, utječe pozitivno na probavni trakt, jača imunološki sustav, mišiće i živčani sustav. Čak 46 posto preporučene dnevne doze vitamina B6 sadrži krompir (s korom).
Izvor:stvarukusa