Zašto vam kosa opada prilikom češljanja?

Ono što slijedi je naravno panika koja je u najvećemu broju slučajeva neopravdana. Pojačano opdanje kose pojavljuje uglavnom periodično i ne traje više od nekoliko tjedana, a razlog tome je što folikule kose povremeno moraju ući u fazu mirovanja kada odbacuju vlas.

Otprilke gubimo oko 100 vlasi dnevno i kada se ovaj broj povećati u jednom dužem vremenskom razdoblju, to je znak da ili nešto radimo pogrešno u tretiranju kose ili je rezultat nekih promjena koje su nastale u organizmu.

Agesivno vezivanje kose, čvrsto napravljene pletenice i sve frizure za koje se jako zateže kosa mogu dovesti do trajnog gubitka kose na pojedinim dijelovima skalpa ukoliko se ovakav način stiliziranje kose ponavlja svakodnevno u dužem razdoblju. Farbanje kose i tretetiranje kose kemijskim preparatima ne može izazvati opadanje kose (naravno ako koristimo proizvode koji su predviđeni za rad s kosom) već se od pogrešne upotrebe kemijskih preparata može kosa jako oštetiti što onda dovodi do kidanja i pucanja kose.

Opadanje kose koje je rezultat promjena u organizmu može nastati kao posljedica neke bolesti, ali i kao posljedica promjena u načune prehrane kao i promjena životnih navika (promjena ritma spavanja ….), ali i stresa.

Stroge dijete mogu izazvati da uslijed smanjenog unosa hranjivih tvari folkule prestanu proizvode kosu i pređu u fazu mirovanja. U trudnoći i nakon trudnoće kosa je sklona da pojačano opada.
Izvor:Super Žena