Zavjese – savršeni ukrasi za vaš prozor

Nezaobilazni detalj svake sobe, zavjese na čudesan način oplemenjuju ambijent stvarajući posebnu atmosferu u domu. Ovisno od izbora boja, dezena i materijala, svaki prostor mogu učiniti modernijim, elegantnijim, toplijim.
zavjese-savrseni-ukras-za-vas-prozor

Ipak, kada birate zavjese ili materijal od kojih ćete ih sašiti, važno je da uvijek imate na umu namjenu prostorije u kojoj će se naći.

Prozore u spavaćoj sobi “obucite” u pastelne, umirujuće nijanse. Obavezno uključite dva dezena različite debljine. Tako ćete deblje zavjese moći navučete preko tanjih i produžite noć za sat, dva, ali i sačuvati vašu intimu.

Kada je o kuhinji riječ, birajte svijetle zavjese koje se lako održavaju.

Pošto ćete ih prati češće nego ostale, odaberite materijal koji ne mora se pegla. Ako su vam kuhinjski dijelovi jednobojni, slobodno se poigrajte s bojama na prozorima, jastučićima na stolicama ili krpare. A kada birate zavjese za dnevnu sobu, prvo razmislite o dužini. Ukoliko imate radijatore u stanu, najbolje je da zavjese budu kraće, tako da do ruba radijatora ima 5-10 cm “lufta”.

Naravno, nećete pogriješiti ako odaberete materijal u bijeloj ili krem boji s ponekim detaljem ili čipkom, ali ne bježite ni od onih estravagantnih koji u potpunosti mogu promijeniti izgled sobe. Zebraste zavjese, one obrubljene “grčkim dezenom” ili sa crnom letvicom, crno-bijele, raznobojne, one u pepito fazonu. Dobra ideja je i ako imate “podzavjesu” odnosno kombinaciju dvije boje, tako da druga bude vidljiva samo po krajevima.
Izvor:Novosti