Zdrava hrana koja čuva kožu

Hladni dani dolaze a sa njima i problemi s kožom.

Hladnoća, naime, isušuje kožu, a većina ljudi problem rješava kremama. Međutim, za lijepu kožu zimi je od izuzetne važnosti što jedemo.

Na primjer, mrkva je odlična za ten i to toliko da bi gotovo svakog dana trebao biti na vašem tanjuru. Napunice vas vitaminima A i C, a uz to ce koži dati dovoljno hranjivih tvari da vam pomogne u borbi protiv bora.

Druga važna namirnica je limun, koji je izuzetno važan za stvaranje kolagena u tijelu.

Njegovo bogatstvo vitaminom C podstaci ce proizvodnju kolagena u potkožnom tkivu, što ce blagotvorno djelovati na bore i ožiljke. Isto se može reci i za naranče, koje bi trebalo da vam budu obavezan dio svakodnevne prehrane u zimskim danima.

Vitamin A u velikim količinama možete dobiti jedući brokula, naročito ako ga kuhate na pari tri do četiri minute, što ce ostaviti sve nutrijente u njemu. Ne bacajte lišce, jer je ono još bogatije vitaminima od cvijeta, pa ga možete stavljati u salate. Vitamin A pomlađuje kožu i sprečava prerano starenje, tako da vam uz brokula veliku korist donosi i spanac, koji ce vam uz to dati i željeza.

Antioksidanse cete dobiti u krumpiru, što ce također pomoci koži u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju stanice oksidacijom, pa ce vaša koža imati mnogo manje nesavršenosti.

Za kraj, napravite piling od papaje, prepun je antioksidansa i enzima koji uklanja mrtve stanice i potiče proizvodnju novih. Zato, pomiješate pola zgnječene papaje s jogurtom i nanesite na lice, ostavite da djeluje 15 minuta i zatim isperite mlakom vodom. Ovakav tretman jednom tjedno dace vašoj koži sjaj i tijekom zime.