Zdrava hrana koja povoljno utiče na plodnost

Prvi korak ka zdravom reproduktivnom sustavu je održavanje ravnoteža hormona, piše womenshealthmag.com. Iako mnogi čimbenici utječu na mogućnost da se ostvarite u ulozi roditelja, zdrav način života i pravilna prehrana sigurno su jedan od važnijih.

Pogledajte koje namirnice vam mogu poboljšati zdravlje, a posebno blagotvorno utiču na plodnost.

Avokado

Ovo voće sadrži dosta nezasićenih masti, koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da su žene čija je prehrana bila bogata ovim mastima, a koje su bile uključene u program izvantjelesne oplodnje, imale trostruko više uspjeha u pokušajima da zatrudne.

Sjeme suncokreta

Uronite u ovim grickalicama bar tri puta tjedno. Bogati cinkom, sjeme suncokreta pomaže održavanje ravnoteže reproduktivnih hormona i utječe pozitivno na kvalitetu jajnih stanica.

Cimet

Ovaj aromatični začin ima sposobnost smanjenja inzulina i povećavanja šanse za začeće u plodnim danima.

Jaja

Pripremite poširana jaja ili meko kuhana, ali izbjegavajte kajganu. Žumance koje nije tvrdo sadrži više vitamina D i B6, koji su zaslužni za povećano lučenje progesterona, hormona koji igra važnu ulogu u začeću.

Heljda

Sjeme heljde je bogato tvarima koje kod žena snižavaju razinu inzulina i testosterona, a samim tim povećavaju mogućnost začeća u vrijeme ovulacije.
Izvor:Stvar Ukusa