Zdrava hrana za regeneraciju organizam

Za jetru se sigurno zna da se obnavlja. Njene stanice žive oko 150 dana, nakon čega stare zamjene nove i jetra može nastaviti obavljati svoju funkciju izbacivanja otrova iz organizma.
zdrava-hrana-za-regeneraciju-organizma
Za srce se mislilo da se ne regenerira, da cijeli život imamo “isto” srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može obnoviti i to tri do četiri puta tijekom života.

Koža se obnavlja na 28 dana, kostima treba oko 10 godina, crvena krvna zrnca žive oko četiri mjeseca, stanice crijeva se obnavljaju svaka tri do četiri dana, a što se moždanih stanica tiče, one se ne regeneriraju i to što smo dobili rođenjem, dobili smo (zato ih treba čuvati).

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare stanice moraju zamijeniti novim kako bi se život nastavio. Hrana je vrlo važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći.

Regeneracija živaca

Postoji širok spektar prirodnih spojeva koja regenerativno djeluju na živce. Studija iz 2010 objavljena u Rejuvenation Research kaže dakombinacija borovnice, zelenog čaja i karnozin (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi) pomaže živčanu i regeneraciju matičnih stanica kod životinja s neurodegenerativnim bolestima. Druge supstancesa sličnim djelovanjem su: kurkumin (korijen biljke kurkuma), apigenin (spoj koji se nalazi u celeru, peršinu, artičokama), borovnica, žen šen, crvena kadulja, resveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada), matični mlečteanin (zeleni čaj), kava.

Postoje i druge tvari koje pomažu ozdravljenju nerva popravljajući omotač živčanog vlakna mijelina. I glazba i zaljubljivanje utječu pozitivno na regeneraciju i oporavak neurona.

Regeneracija jetre

Glicirizin je spoj koji se nalazi u korijenu sladića i koji se prema jednoj studiji pokazao kao odličan stimulans u regeneraciji kod životinja kod kojih je kirurški odstranjivan dio jetre. Druge tvari koje pomažu regeneraciji jetre su: karvakrol (iz ulja origana) kurkumin (korijen biljke kurkuma) žen šen korejskiartičokavitamin E (tofu, špinat, bademi, sjemenke suncokreta, avokado, škampi, riba, maslinovo ulje, brokula, bundeva i tikva).

Regeneracija beta stanica

Beta stanice prozvode inzulin u gušterači. Sa sljedećim spojevima je uspješno eksperimentisano kako bi se pomoglo dijabetičarima: srebrna svilenica, crni kim, vitamin D (riba, kavijar, jaja, sir), kurkumin (korijen kurkume), arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, sezam) , avokado, gorka dinja, blitva, kukuruzna svila, stevija, sulforafan (klice brokule, kelj, prokulica, kupus, cvjetača).

Hormonska regeneracija

Jedno od spojeva koje regenerira hormone, koji su gubljenjem elektrona oslabili, je vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokula, jagode, naranče, grašak). Ovaj vitamin ima sposobnost da povrati oblik i funkciju estradiola (estrogen, E2), progesterona i testosterona, zbog čega može biti dobar dodatak ili zamjena hormonskoj terapiji.

Regeneracija srčanog mišića

Do skora se mislilo da mišićno tkivo nije podložno regeneraciji. Nova istraživanja pokazuju da postoje spojevi koji stimuliraju građevne stanice srčanog mišića koje čine zdravo srčano tkivo. Što jesti?

– Resveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada)

– Sibirski žen šen

– N-acetil-cistein (zobene pahuljice, svinjetina, piletina, pšenične klice, mladi sir)

Regeneracija hrskavice, zglobova kralježnice

Kurkumin i resveratrol su se dobro pokazali kod oporavka od ozljede leđne moždine, dok za osteoartritis, degenerativno oboljenje zglobova, postoji širok spektar potencijalno regenerativnih tvari koje se nalaze u: koprivi, ribljem ulju i ostalim namirnicama bogatim vitaminom E.
Izvor:bizlife.rs