Zdrava ishrana za regulisanje razine kolesterola

Liječnici Lora Kar i Ian Marber objašnjavaju da postoje brojni slučajevi da osobe koje imaju normalnu razinu kolesterola također prežive srčani udar. Bez ozbira na to, životni stil i način prehrane od ključne su važnosti za umanjenje rizika. Također, oni naglašavaju da nije poenta u tome da jednostavno prestati jesti sve što volite.

U svojoj knjizi “Pojedi svoj put do nižeg kolesterola” (Eat your way to lower cholesterol), doktori Kar i Marber napravili su listu određenih namirnica koje mogu pomoći u reguliranju razine kolesterola, a to su: vlakna, zdrave masti, soja, koštunjavo voće , žitarice i neki mliječni proizvodi.

Vlakna

Žitarice su najbogatije ovim vlaknima, ali također mekinje, grah, orasi, sjemenke, povrće i voće u sebi sadrže dosta prirodnih vlakana. Stručnjaci objašnjavaju da je oko 20 grama dnevno namirnica bogatih vlaknima dovoljno da bi se regulirao razinu kolesterola. Oni tvrde da se nakon konzumiranja ovih namirnica svakog dana u razdoblju od tri mjeseca, razina kolesterola snižava za oko 12 posto.

Zdrave masti

Zdrave masti su ključan dio uravnotežena prehrane. Postoje dvije vrste masti – zasićene i nezasićene. Kada je riječ o snižavanju kolesterola, treba se usredotočiti na unos nezasićenih masti, kojih najviše ima u maslinovom i ulju uljane repice. Brojne studije pokazale su da je potrebno unositi dnevno oko 25 mililitara (dvije žlice) ovih ulja dnevno. Autori ove knjige preporučuju da ulje unosite tako što ćete ga preliti preko salate ili koristiti u pripremanju hrane. Zdrave masti zapravo ne snižavaju razinu lošeg kolesterola, ali povećavaju razinu dobrog kolesterola, što je jednako korisno u očuvanju zdravlja srca.

Soja

Soja, sojino mlijeko ili namirnice napravljene sa sojinim mlijekom (jogurti, sirevi …) izuzetno su važne kada je riječ o snižavanju razine kolesterola. Ove namirnice u sebi sadrže zasićene masti i proteine. Količina od oko 30 grama dnevno namirnica na bazi soje ili sojinog mlijeka, smanjuju razinu kolesterola za jedan posto.

Koštunjavo voće

Bademi, orah i brazilski orah, lješnjak, pistacije … imaju izuzetno dobre učinke u snižavanju razine kolesterola. Koštunjavo voće bogato je prirodnim vlaknima, nezasićenim mastima i vitaminom E. Dovoljno je pojesti oko 30 grama dnevno (otprilike jedna šaka koštunjavog voća).

Žitarice

Musli ili žitarice u bilo kojem obliku u sebi sadrže topiva vlakna koja se nazivaju beta-glukan, a koja imaju važnu ulogu u reguliranju razine kolesterola. Dovoljno je samo tri grama beta-glukana dnevno, da bi se kolesterol snizio za oko pet posto. U kolačima ili čokoladicama na bazi žitarica, u prosjeku ima oko jedan gram beta-glukana, au parčetu ovsenog kruha oko 0,5 grama.

Mliječni proizvodi

Jogurt, razni mliječni namazi, u sebi sadrže Stanoa i sterole – dvije prirodne supstance koje pomažu u snižavanju razine kolesterola. Trebalo bi unositi dva grama dnevno ovih supstanci – stanola i stirola, a stručnjaci tvrde da se na taj način nakon tri mjeseca razinu kolesterola snižava za oko 15 posto.

Liječnici Lora Kar i Ian Marber objašnjavaju da se, kada je riječ o snižavanju razine kolesterola, najčešće govori o tome koje namirnice ne treba jesti. Po njihovom mišljenju, još je važnije od toga znati koje namirnice uključiti u prehranu.
Izvor:mondo

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.