Zdrave namirnice koje čuvaju zdravlje zuba

Za blistav osmijeh i zdrave zube od velike pomoći su disciplina i dobre higijenske navike, koje u ovom slučaju uključuju korištenje namirnica koje čuvaju zdravlje zuba.
menta

Celer

Celer nazivaju i prirodnom četkicom za zube jer zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana učinkovito uklanja čestice hrane koje ostaju u ustima nakon jela, smanjuje razinu kiselosti i potiče lučenje sline.

Slačica

Sjemenke gorušice sadrže eterična ulja koja su od izuzetne važnosti za zdravlje zubi jer imaju antibakterijsko djelovanje. Ulje gorušice učinkovito je u uklanjanju mrlja na zubima nastalih uslijed pušenja i konzumiranja kave.

Luk

Specifičan ljuti okus i miris luka posljedica su eteričnih ulja koja imaju jaka antibakterijska svojstva. Konzumiranjem svježeg luka smanjuje se količina bakterija na zubima, a time i šansa za nastanak karijesa.

Zeleni čaj

Poznato je da zeleni čaj sadrži značajne količine fluorida koji djeluju na čvrstoću zuba, i štite desni od upala. Ali ovi listići sadrže i važan sastojak katehin koji otežava bakterijama zadržavanje na zubima, smanjuje njihovu količinu i otežava im da proizvedu plak.

Menta

Iako se menta najčešće koristi kao osvježivač daha, ona sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Stoga je žvakanje svježih listića mente osim za svjež dah važno i za zaštitu zubi od bakterija.

Kivi

Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji često vodi gubitku zubi. Zato je unos kivija kao voća koje obiluje C vitaminom iznimno važan. C vitamin potiče proizvodnju kolagena koji desni održava zdravim.

Voda

Voda je najvažniji faktor u održavanju higijene usne šupljine jer smanjuje razinu kiselina koje se stvaraju fermentacijom ugljikohidrata u ustima i koje uzrokuju karijes. Voda potiče lučenje sline koja neutralizira kiselinu koja uništava zube.
Izvor:zadovoljna.hr