Zdrave namirnice za čišćenje organizma nakon praznika

Za vrijeme blagdana većina ljudi jede i pije više nego inače. Takav tretman je svojevrsni šok za vaš organizam. Da ne nastanu problemi, dobro je da nakon toga pročistite vaš organizam. A kako? Uz pametan odabir zdravih namirnica koje dokazano čiste toksine iz tijela.

Ništa bez dobrog starog kupusa

O ovome povrću se ne govori mnogo, ali činjenica je da je riječ o super zdravoj namirnici. Kupus učinkovito djeluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da vam se što češće nađe na jelovniku.

Brokula čini čuda

Brokula je bogat snažnim antioksidativnim svojstvima i zato pojačajte njegov unos nakon praznika. On jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih stanica. Brojni svjetski stručnjaci savjetuju redovito konzumiranje brokule. Međutim, manje je poznato da i klice brokule imaju blagotvorna svojstva koja djeluju čak 50 puta jače od zrelog brokule. Klice se mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane.

Agrumi su imperativ

Limun, naranča i ostali agrumi organizmu će osigurati sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tijela. Najbolje bi bilo da popijete limunadu bez šećera, jer će on umanjiti djelovanje vitamina C.

Pojačajte unos lisnatog povrća

Kelj, matovilac, zelena salata i blitva idealni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadržavaju klorofil koji iz tijela uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuhajte na pari. Tako ćete sačuvati vrijedna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Uvrstite u jelovnik bokvicu

Bokvica je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj prehrani što je zapravo veliki nedostatak. Naime, bokvica ima mnogo topivih vlakana koji upijaju toksine i kolesterol. Na taj način štetne svari se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

Od napitaka samo voda i zeleni čaj

Preporuka stručnjaka je da se u organizam dnevno unose najmanje dvije litre vode. Ako želite očistiti organizam, tada bi te količine trebale biti optimalne i ne treba pretjerivati ni s tekućinom. Voda je eliksir života i najbolje djeluje na organizam, zbog toga pripazite da je dovoljno pijete. Uz vodu, dopušteno je piti i zeleni čaj. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno pridonosi čišćenju organizma.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.