Zdrave navike za zdrav život

Autor Datum 30/07/2018

Svaki čovjek je u načelu rob svojih navika; neko nezdravih, neko izrazito zdravih, ali suština je da upravo one određuju kvalitetu našeg života. Većina ljudi zanemaruju značaj koji navike imaju na njihove živote, ne bivajući svjesni koliko u stvari doprinose raspoloženju, uspjehu i zdravlju. Određene predloške u ponašanju bilo bi lijepo zamijeniti zdravim navikama koje možda mnogima izgledaju kao gluposti ili pretjerivanja, ali činjenica je da okrepljuju um i tijelo, čineći nas zadovoljnijima:

1. Jedite organsku hranu

Organska hrana je potpuno prirodna i zdrava – ne sadrži pesticide. nije genetski modificirana, bez ikakvih hormona je, a nije ni pod utjecajem zračenja … Iako je daleko skuplja, organska hrana je nešto najbolje i najzdravije što možemo unijeti u svoj organizam.

2. Meditirajte

Vjerojatno mnogi meditaciju doživljavaju kao hir i besposličarenje, ali zapravomeditacija predstavlja jednu od najkorisnijih životnih navika. Netko to zove meditacija, neko molitva, ali poenta je da tih nekoliko minuta dnevno kada ste sami sa sobom i svojim mislima, usredotočeni na duhovnost, znatno otklanja stres, anksioznost, nesanicu, te povećava koncentraciju. Za uspješno meditiranje defintiivno treba praksa, ali vrijedi svakog truda!

3. Izbjegavajte brzu hranu

Možda jeste ukusna i jeftina, ali sve ostalo u vezi brze hrane daleko je pohvalnog. Izbjegavajući brzu hranu ne samo što će pozitivno utjecati na vašu liniju i sveukupno zdravlje, već će smanjiti i rizik od raznih oboljenja.

4. Ležite ranije na spavanje

Možda vam to djeluje dosadno ili “starački”, ali je defintivno jedan od najboljih savjeta da se osjećate punim energije. Zdrav san je vrlo važan, jer kada ste se adekvatno odmorili, imat ćete dovoljno snage i raspoloženje za sve izazove u toku dana. Potrudite se da liježete oko 22h, a ako ste noćna ptica ležite bar pola sata ranije nego uobičajeno.

5. Idite povremeno na masažu

Jedan od najljepših ugođaja koji možemo priuštiti sebi svom tijelu definitivno jeste masaža. Zašto je onda tako rijetko upražnjavamo? Masaža je vrlo povoljan vid relaksacije, možete pronaći tretmane i za samo malo para, a poznato je koliko je djelotvorna za relaksiranje i otklanjanje nervoze i bola. Uvedite praksu da obradujete sebe masažom bar jednom mjesečno, nećete požaliti!

6. Afirmišite sebe

Hvaliti sebe, govoreći i nabrajajući sve pozitivne učinke i osobine, možda djeluje narcisoidno i glupo, ali u stvari vrlo je blagotvorno za naše samopouzdanje, samopoštovanje i postizanje uspjeha. Pozitivne misli skrenut pozornost s negativnih, a ponavljanje afirmacija pomoći će vam da postanete i ostanete pozitivni.

7. Ne zadržavajte ljutnju u sebi

Nitko ne misli da treba da poludite i budete ljuti na cijeli svijet, već da osjećaj bijesa ne zadržavate u sebi. Popričajte s osobma na koju ste kivni, recite joj što mislite, pokušajte izgladite odnose, oslobodite se bijesa, a samim tim i ružnih misli

8. Koristite suplemente

Suplementi nisu rezervirani samo za bogate, stare i bolesne, upravo suprotno – potrebni su svakom od nas, jer većina ne uspije dnevno unese potrebnu dozu vitamina i hranljviih tvari kroz svoju prehranu. Suplementi su odlični za prevenciju bolesti, liječenje nedostaka i održavanje tkiva.
Izvor:onaportal

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.