Zdravstvene prednosti boravka na moru

Svi odavno znamo da su plaže savršen način da se opustimo i da boravak na obali mora brzo i lako oslobađa stresa, bilo da smo udobno zavaljeni u ležaljku na uređenoj plaži nekog luksuznog hotela, ili da se sunčamo na pretrpanom gradskom kupalištu. I zaista, ima nešto umirujuće u tom konstantnom šumu valova koji udaraju u obalu, blagom povjetarcu s okusom i mirisom soli, beskrajnom plavom nebu i sunčevim zrakama.

Tada, bar nakratko, zaboravljamo sve životne probleme. Ova činjenica nedavno je potvrđena iu izvještaju njemačkog Instituta za higijenu i javno zdravlje sa sjedištem u Bonnu. Istraživači ovog instituta znanstveno su potvrdili da boravak u prirodi u blizini vode, posebno na obali mora, pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje.

* Šum morskih valova utječe na naš mozak, tako što nas uvodi u stanje duboke opuštenosti.

* Lagano plivanje, a naročito plutanje na valovima, usmjerava krv iz donjih ekstremiteta ka abdomenu, bliže srcu. Na taj način svježa krv prolazi cijelim tijelom, a sa njom, do mozga stiže i veća količina kisika.

* Ako ste se ikada zapitali zašto nakon cjelodnevnog boravka na plaži spavate tako zdravim i dubokim snom, znajte da je za to kriv morski zrak. On je pun negativnih iona koji stimuliraju apsorpciju kisika i uspostavljaju ravnotežu u razini serotonina u krvi. Zato se poslije boravka na moru osjećate osvježeno i opušteno.

* Postupno i umjereno sunčanje, uz pravilno korištenje krema, mlijeka ili ulja s odgovarajućim zaštitnim faktorom, također je zdravo. Jer, dok ležite na plaži i sunčate se, toplina sunčevih zraka pozitivno utječe na čitav endokrini sustav, pa i na lučenje endorfina, prirodne kemijske tvari u našem tijelu koja nas opušta i oslobađa od stresa.
Izvor:Novosti