Zdravstvene prednosti crnog luka za vaše zdravlje

Crveni luk je član obitelji Allium i bogat je spojevima koja sadrže sumpor i koja su odgovorna za njegov opor miris, a vrlo su dobra i za očuvanje zdravlja. Od crnog luka imamo mnogo koristi.
zdravstvene-prednosti-crnoga-luka

Dobar je za kardiovaskularni sustav

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna spojeva, pored toga, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcioniranje stanične membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može spriječiti i neke bolesti srca.

Povoljno utječe na zdravlje kostiju

Studije su pokazale da luk može pomoći u povećanju gustoće kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustoću kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem crnog luka mogu smanjiti rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačat ćete kosti.

Zato ga obavezno ubacite u prehranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale.

Koristan je protiv upala

Crni luk je dobar u borbi protiv upale. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u tijelu. Kada imate nižu razinu oksidisanih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za upale.

Štiti od raka

Dokazano je da crni luk snižava rizik od obolijevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog crijeva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite. U svako jelo u koje možete staviti bar jedan luk.

Druge koristi od crnog luka

Luk ima potencijal da poboljša ravnotežu šećera u krvi i spriječiti bakterijske infekcije. Osim sumpornih sastojaka, i flavonoid kvercetin koji se nalazi u crnom luku ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji isjeckan ili se izlaže visokoj temperaturi dulje od 10 minuta gubi svoja ljekovita dejstva.
Izvor:zena.blic