Zelena salata je idealna namirnica

Donosimo nekoliko razloga zašto bi je trebalo jesti:
zelena salata
Zelena salata ima malo kalorija, samo 12 u jednoj šalici, a gotovo nimalo masti. Zato se zelena salata preporučuje osobama koje žele smršaviti.

Sadrži vlakna i celulozu koji će vas zasititi i poboljšati probavu.

Pomažući probavu, zelena salata vam na “duge staze” pomaže i osloboditi viška kilograma, odnosno održavati normalnu težinu. Vlakna također pomažu u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. Kada organizam nadomješta ove soli, istovremeno razlaže kolesterol, te je zato zelena salata dobra i za srce.

Zelena salata je dobra za srce i zato što vitamin C i beta karoten koje sadrži, sprečavaju oksidaciju kolesterola, što opet sprečava formiranje plaka na arterijama.

Od ukupnog broja kalorija u zelenoj salati 0,20% su iz proteina. Sadržaj proteina može se povećati kombinacijom sa drugim zdravim proteinima, primjerice iz mahunarki.

Zelena salata sadrži laktukarijum (bijela tekućina koja je vidljiva kada izrezati listove). Ova supstanca ima svojstva slična opujumu, samo bez jakih kontraefekata. Zato zelena salata djeluje na opuštanje i dobar san, pa se osobama koje pate od nesanice preporučuje da pred spavanje pojedu nekoliko listova zelene salate ili iscijede i popiju sok od zelene salate.

Minerali u zelenoj salati pomažu u čišćenju organizma od tokisina i održavaju ravnotežu kiselina i baza. Ova ravnoteža utječe da imate više energije, da jasnije mislite, bolje spavate i imate sjajnu i glatku kožu.

Zelena salata ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje i dijabetičarima.

Važno je znati da ukoliko nije organski uzgojena, zelena salata može sadržavati toksine i pesticide. Zato je konvencionalno uzgajanu zelenu salatu, prije upotrebe, najbolje držati potopljenu u vodi u kojoj je rastvorena jedna žličica zeolita u prahu, jer on vezuje pesticide i teške metale.

Blokira stanice raka

U istraživanju, koje je obuhvatilo 3.800 ispitanika, ustanovljeno je da ova namirnica sadrži tvari koje blokiraju stanice raka i usporavaju razvoj bolesti u dišnim putevima.

Onkolizi iz Teksasa su bili posebno iznenađeni pozitivnim djelovanjem kod pušača. Na temelju otkrivenog, liječnici su uvjereni da vegetarijanska jela sa salatom ne samo da smanjuju rizik od pojave tumora, već umanjuju i štetne utjecaje zagađenog zraka i alergena prašine.

U tom smislu, preventivno preporučuju četiri tanjura zelene salate tjedno, koja bi smjele sprječavati pojavu karcinoma pluća.

Najbolja zaštita, tvrde, postiže se kombiniranjem salate i umjerene tjelesne aktivnosti.