Želje za ukusnim jelima prvi simptomi nedostatka nutrijenata

Autor Datum 03/08/2018

Ako vaš mozak konstantno šalje signal da vam je potrebna specifična vrsta hrane, to može ukazivati da vašem organizmu nedostaje esencijalnih tvari.

Ukoliko ne shvatite o čemu se tu zapravo radi i zašto vam se jede jedna te ista hrana, možete pogoršati zdravstveno stanje i postojeće bolesti, ukoliko su prisutne.

Zato vam predstavljamo pet najčešćih manifestacija nedostataka neophodnih nutrijenata, koji se kamufliraju kroz želju za ukusnim jelima.

Kroz želju za čokoladom organizam traži magnezij

Žudnja za čokoladom može ukazivati na manjak magnezija u vašem organizmu. Ovaj mineral neophodan je za zdravlje kose i kože, a njegov nivo najviše pada tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa i zbog stresa. Također, na razinu magnezija utječu i gazirana pića, alkohol i kava. Preporuča se da umjesto čokolade jesti orašaste plodove, naročito Brazilski orah i sjemenke bundeve, koje obiluju ovim mineralom.

Žudnja za slatkišima je posljedica nedostatka kroma

Krom sudjeluje u metabolizmu glukoze i pojačava djelovanje inzulina. Istraživanja su potvrdila da krom stabilizira razinu šećera kod dijabetičara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogoršava problem, jer se razina šećera u krvi naglo podiže i još brže pada. Umjesto toga, preporuča se konzumiranje hrane bogate kromom, kao što su mrkva, krumpir, brokula i šparoge.

Nekontrolirana želja za mesom = manjak cinka i željeza

Ako vašem organizmu stalno treba meso, moguće je da mu nedostaje željezo i cink. Cink igra važnu ulogu u imunološkom sustavu i utječe na zdravlje kože i noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporuča se konzumiranja špinata, školjki, sira i sjemenki bundeve.

Želja za sirom predstavlja manjak kalcija

Žudnja za sirom može ukazivati na manjak kalcija u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcij čuva zdravlje zuba i kostiju i nužan je za normalno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mlijeko, jogurt, sardine, losos i brokula. Također, preporuča se jesti više orašastih plodova i laneno sjeme, jer su ove namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama.

Žudnja za ugljikohidratima ukazuje na manjak triptofana

Želja za ugljikohidratima može biti rezultat manjka aminokiseline pod nazivom triptofan. Ta aminokiselina neophodna je za sintezu hormona sreće, serotonina, a njegov manjak može uzrokovati promjene u raspoloženju, manjak sna i osjećaj nelagode. Iako ugljikohidrati ne sadrže triptofan, oni podižu razinu šećera u krvi, koji tjera aminokiselinu u mozak. Kruh i tjesteninu najbolje je zamijeniti mlijekom, jajima, orasima, sirom, bananama i puretinom.
Izvor:still

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.