Kako žene mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti?

Žene imaju čak 15 posto veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na muškarce. Kako žene mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti? Koje čimbenike trebaju uzeti u obzir? Donosimo vam odgovore vodećih svjetskih stručnjaka.

Najvažnije je znati pripadate li u rizičnoj skupini, potom prepoznati probleme sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i na kraju, niti malo manje važna, je prevencija.

Pripadate li rizičnoj skupini?

Vodeći čimbenici rizika za nastanak srčanog udara su:

  • visok krvni tlak
  • dijabetes
  • visoku razinu kolesterola
  • pušenje
  • obiteljska anamneza.

Ako pripadate rizičnoj skupini, za vas je još važnije da redovito provjeravate razinu krvnog tlaka, razinu šećera u krvi i razinu kolesterola. Ostali čimbenici su nepravilna prehrana, prekomjerno konzumiranje alkohola, pretilost i manjak fizičke aktivnosti.

Stres i depresija također mogu biti faktori rizika. Na zdravlje kardiovaskularnog sustava utječu brojni čimbenici, cjelokupni životni stil. Ako vaše životne navike nisu zdrave, onda također pripadate rizičnoj skupini.

Znate li prepoznati simptome?

Simptomi srčanog udara mogu biti razni, od bola u prsima do pritiska na području prsnog koša. Ovi simptomi su nešto češći kod žena. Žene češće imaju suptilnije simptome, kao što su bolovi u gornjem dijelu leđa, na području vrata ili vilice, kao i nedostatak daha.

Simptomi mogu biti slični simptomima gripe (mučnina, povraćanje, hladan znoj). Također možete primijetiti neobjašnjiv umor i tjeskobu. Prisustvo bilo kojeg simptoma kod žene, koja se nalazi u rizičnoj skupini, zahtjeva odlazak liječniku.