Zeolit – Zdravstvene prednosti – Kada ga koristiti

Autor Datum 08/05/2018

Silikatni mineral zeolit zbog svojih ljekovitih svojstava konstantno pobuđuje pozornost, kako laika tako i stručne javnosti. Nalazi se u vulkanskim stijenama koje su nastale taloženjem plinova i pare u oceanima.

U prirodi postoji više od 200 vrsta zeolita, pri čemu mogu biti vlaknasti, lisnati i kristalni. Najčistiji i najučinkovitiji od svih koji se našao u humanoj upotrebi je kristalni – klinoptilolit. Neškodljiv je što je dokazano kemijskim i toksikološkim analizama, a najviše ga ima u podnožju Kopaonika, kao i na Kosovu.

Suština djelovanja zeolita je u tome da on u stanicu organizma unosi hranjive sastojke, a iz nje odnosi raspadne produkte metabolizma. Kao takav, zeolit može se pije pomiješan s vodom, ali i da se nanosi na kožu ukoliko na njoj postoje rane ili neke druge neželjene promjene.

Upućeni tvrde da poboljšava imunitet i metabolizam, snižava šećer, otklanja gastritis i mučninu u želucu, upalu desni, afte, kamenac na zubima … Pospješuje izlučivanje viška tekućine iz organizma, smiruje alergijska stanja, pomaže čišćenju jetre i drugih organa.

Unijet oralno regulira povišeni krvni tlak, masnoće i kolesterol, sprječava razvoj ateroskleroze, a sprečava i komplikacije dijabetesa.

Masaža tijela zeolitom, pomiješanim s nekom od krema za tijelo, čisti masne potkožne naslage, pri čemu koža postaje zategnutija i glatka. Zeolit pomaže i kod opeklina izazvanih prekomjernim sunčanjem, ali i kod psorijaze, seboreje i herpesa. Tvrdi se i da uklanja gljivična oboljenja, kao i radioaktivne kontaminacije.

Inače, zagovornici upotrebe zeolita tvrde da svi zdravstveni poremećaji nastaju zbog pada imunološkog sustava. Na stanje imunološkog sustava negativno utječu svakodnevne stresne situacije, sve zagađeniji zrak, hrana i voda bogata nedozvoljenim sastojcima, povećano djelovanje radioaktivnih supstanci … Navedeni uzročnici izazivaju povećano djelovanje slobodnih radikala uslijed kojih dolazi do povećane toksikacije organizma i nastanka raznih oboljenja.

Zeolit pomaže organizmu tako što vezuje i neutralizira slobodne radikale, regulira Ph vrijednost (kiselost) u krvi.

Osim antioksidansnog dejstva, zeolit se pokazao i kao dobar dijetetski suplement, jer sadrži obilje minerala – kalij, kalcij, magnezij, natrij … Kao takav predstavlja značajan dodatak zdravoj prehrani.

Međutim, željeni efekt liječenja ne može se očekuje odmah. Tri do šest mjeseci predstavlja optimalni period tijekom kojeg treba uzimati zeolit, kako bi djelovanje moglo se osjeti.

Preporuka korisnicima zeolita je da umjerenom prehranom i uzimanjem ovog minerala s dvije litre vode dnevno polako podižu imunitet. Istovremeno, ovakvim režimom regulira se Ph vrijednost u krvi, čisti organizam od toksina, pobjeđuje zdravstvena nemoć i poboljšava opći kvalitetu života.

Sa druge strane, zeolit se posebno preporučuje zdravim osobama koje trpe izuzetno snažne fizičke napore, kao što su, na primjer, profesionalni sportaši. Kod njih zbog teškog treninga, natjecanja i psihičke napetosti pred nastupe dolazi do snažnog oksidativnog stresa. Umjesto uzimanja sintetičkih vitaminskih i ostalih preparata, poželjnije je orijentirati se na prirodne antioksidanse poput zeolit.

Kliničke studije i sportsko znanstvena istraživanja pokazuju da aktivirani zeolit kod sportaša dovodi do smanjenja slobodnih radikala, brže regeneracije organizma, veće izdržljivosti, što dovodi do boljeg uspjeha na natjecanjima i uopće poboljšanja psihofizičkog stanja. Redovito uzimanje zeolita utječe i na cjelokupnu detoksikaciju organizma od teških metala, amonijaka i čitavog niza opasnih toksina koji ugrožavaju zdravlje i vitalnost.

I što je najvažnije, proizvodi na bazi aktiviranog zeolita su apsolutno prirodni, bez aditiva, kontraindikacija i nuspojava. Osim toga, ne sadrže nikakve supstance i dodatke koji su u suprotnosti sa antidoping regulativom.

Slobodni radikali

Ljudski organizam svakodnevno napada desetine tisuća slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekule koje lako reagiraju s drugim spojevima u svojoj okolini. Opasni su jer narušavaju ravnotežu uzimajući elektrone drugih molekula. Stabilni molekule stvaraju slobodne radikale, pri čemu se zdrave stanice oštećuju. U ćeliji napadnutoj slobodnim radikalima dolazi do narušavanja strukture proteina, oštećenja DNK, a na kraju čak i do njene smrti. A upravo ovi poremećaji na staničnoj razini dovode do nastanka najrazličitijih bolesti – pojave tumora, bolesti srca i krvnih žila, jetre, dijabetesa, autoimunih oboljenja.

Da bi se predupredile ovako ozbiljne posljedice djelovanja slobodnih radikala, poželjno je kroz prehranu ili dijetetske proizvode, unositi prirodne antioksidanse koji sprječavaju daljnja oštećenja.

Zeolit je jedan od preporučenih antioksidansa jer se pokazalo da uspješno čuva struktura organizma, ukoliko se poštuju upute pravilne primjene.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.