Za zimu je najbolje zimsko povrće

Pred nama je najhladniji period u godini. Svatko će pokušati se ugrije najbolje što može, a dobro je znati i da postoje namirnice koje pomažu da se zadrži tjelesna toplina. To su sezonske biljke – zimsko voće i povrće.

Zimi je najkorisnije jesti zimsko povrće, koje sadrži dosta vitamina.

Najbolja pomoć tijelu u održavanju tjelesne topline može biti korjenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrijevaju brzo, već im je potrebno izvjesno vrijeme.

Njihovom rastu ne smetaju ni vjetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vrijeme, a jestivi dijelovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno sjeckano i obareno korjenasto povrće može se koristiti i kao “temeljac” za laganu čorbu.

Ovo je također razdoblje u godini kada je moguće da osjećate veću potrebu za konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u ljetnom periodu. I meso sadrži elemente koji pomažu tijelu u održavanju topline.

Ako ste ljubitelj salata, probajte, umjesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korjenastog povrća, graha, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.

Ljudi koji žive u hladnim područjima, trebalo bi da u najhladnijim mjesecima u potpunosti izbace zelenu salatu iz svog jelovnika. U našim uvjetima umjereno hladnih zima, možemo je, međutim, slobodno s vremena na vrijeme konsumirati, primjerice u miješanoj salati s piletinom. Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj ​​omiljeni način i servirati kao priloge: barene korjenaste biljke i zimsko povrće, ili krumpir umjesto uobičajenog riže.

Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu koje će vas zagrijati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi: mrkva, cikla, rotkvice, krumpiri, kelj, grah, bob, klice žitarica, kupus.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.