Život sa psorijazom

Autor Datum 20/04/2018

Psorijaza spada u grupu neizlečivih bolesti, koja može pogoditi bilo kog. Podjednako je zastupljena kod oba pola, zahvata sve društvene slojeve i može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. U kliničkoj praksi je zabeležen slučaj pacijenta koji je oboleo od psorijaze u svojoj 107. godini. Ovo autoimuno oboljenje, predstavlja sistemsku bolest kože kojoj mogu biti pridružene i druge bolesti. Među 125 miliona obolelih u svetu je i Kim Kardašijan, planetarno poznata zvezda.

Simptomi i dijagnostika

Psorijaza se najčešće javlja u obliku crvenih pečata prekrivajući kožu laktova, kolena, kosmatog dela poglavine, donjeg dela leđa. Nisu retki slučajevi promena na rukama, stopalima, genitoanalnoj regiji stomaku i preponama. Ciklus sazrevanja i otpadanja kožnih ćelija kod psorijaze je znatno brži. Na mestu upalnog procesa se formiraju zadebljanja u vidu srebrnosvetlih lezija. Nakon njihvog otpadanja javljaju se krvave kapljice, poznate kao fenomen „krvave rose.“

Dijagnoza psorijaze se u većini slučajeva lako uspostavlja – jednostavnim pregledom dermatologa. Kod složenijih slučajeva, koji nalikuju oboljenjima slične manifestacije, u proces dijagnostike se uključuje i patohistolog.

Vrste i faze psorijaze

U zavisnosti od veličine, lolalizacije i oblika promena postoji veliki broj tipova psorijaze, kao što su: plak psorijaza (pogađa oko 80% obolelih), inverzna, gutatna, gnojna, eritrodermična, psorijaza skalpa, noktiju, psorijatični artritis itd. Uspeh lečenja zavisi od uspostavljanja valjane dijagnoze. Samo oboljenje se može manifestovati u nekom od 3 osnovna toka:

  • 1.Progresivna faza – promene se naziru,
  • 2.Stacionarna faza – par sedmica od pojave oboljenja,
  • 3.Regresivna faza – povlačenje oboljenja.

Psorijaza i stigma

Ovo oboljenje ima izrazito negativan efekat na kvalitet života. Iako je naučno dokazano da je kod psorijatičnih pacijenata značajno povećan rizik od nastanka brojnih bolesti, poput: dijabetesa tipa 2, razvitka depresije i kardiovaskularnih oboljenja, čini se da je društvena diskriminacija najveći problem sa kojim se oboleli susreću. Od bolesti koja zahvata kožu psorijaza postaje i društveni problem za obolele.

Vidljivost kožnih promena psorijatične pacijente dovodi do stigmatizovanja – pre svega zbog neosnovanog straha da se bolest može preneti. Treba naglasiti da je psorijaza neinfektivno oboljenje. Neinformisanost predstavlja veliku prepreku, ne samo za neupućene, već i za same obolele jer nailaze na brojne predrasude i nerazumevanje.

Lečenje psorijaze

Manje površine kože zahtevaju primenu lokalne terapije, dok se teži oblici psorijaze tretiraju sistemskim lekovima i biološkom terapijom. Ne treba zaboraviti ni fototerapiju. Neretko se dešava da oboleli zbog same prirode terapije, ali i odlaska u neki od većih medicinskih centara u kome je dostupno najsavremenije lečenje u zemlji, mora odsustvovati sa posla. Te često nailazi na nerazumevanje kako poslodavca, tako i kolega. Izloženost društvenom pritisku dovodi do gubitka samopouzdanja, nastanka depresije i stresa (koji je označen kao jedan od potencijalnih okidača, uzročnika i provokatora). Jedna trećina pacijenata sa psorijazom ima problem sa alkoholom, dok svaki peti koristi antidepresive usled pritiska društva kome je izložen.

Lečenje je otežano kod obolelih sa viškom kilograma, te savetuje pravilna ishrana i redukcija telesne težine.

Podizanje svesti o psorijazi

Uloga države, pre svega zdravstvenih institucija, pored nastojanja da obezbedi najsavremeniju dostupnu terapiju, treba da bude i podizanje svesti o prirodi ove kožne, inflamatorne i nezarazne bolesti.

Time bi se pacijentima olakšala „borba“ – ako već moraju da biju bitku sa psorijazom, ne moraju i sa zabludama i društvenom neinformisanošću.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.