Zlatarnice Rodić – ručno rađeni nakit inspiriran hrvatskom tradicijom

Autor Datum 05/04/2018

Morčić – Priča o crncu s turbanom kao prepoznatljivom motivu u izradi nakita.

NAUŠNICE MORIČIĆI
– naušnice s orijentalnim motivom čija povijest seže u 17.st.

Ako ste ikada čuli za ‘Moričiće’, to je vjerojatno bilo u kontekstu prepoznatljivih hrvatskih naušnica s orijentalnim motivom crnačkog lica s bijelo-crvenim turbanom.

Danas tradicionalni motiv koji krasi lica i brojne odjevne kombinacije Hrvatica, nosi sa sobom stotinama godina staru priču.

Naime, u davnom 17.stoljeću velik utjecaj Venecije za Riječane značio je i integriranje trendova – kako u modi, tako i u izradi nakita. Venecijanski zlatari tada su nudili ono što je narod tražio i stvorio – trend orijenta.

Za tadašnje venecijanske dame, motiv crnca s turbanom značio je nešto daleko, egzotično i zanimljivo, a visoka estetika u dizajnu tog motiva stvorila je trend koji se održao sve do danas!

Danas pored svoje estetske i ukrasne namjene, ovaj je motiv često znak identiteta i oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima. Uz to su Morčići označivali društveni status i ekonomsku moć.

NAUŠNICE MORIČIĆI
ručni rad zlatarnice Rodić

Morčići su bili izrađivani kao naušnice, privjesci, broševi, igle, prsteni … u bezbroj inačica. Od jeftinih malenih glavica emajliranih crnim i bijelim emajlom, pa do skupocjenih primjeraka koji su ukrašavani rubinima, briljantima, koraljima… Vještina taljenja emajla, koja je njegovana u svakoj radionici i prenošena s oca na sina, činila je Morčića jedinstvenim nakitom.

Upravo ovaj motiv inspirirao je obiteljsku zlatarnicu Rodić u izradi naušnica, koje se danas nalaze u prekrasnoj kolekciji tradicionalnog hrvatskog nakita.

‘Ručna izrada nakita direktno ostavlja osobni trag na nakitu – taj potpis koji generički nakit ne može postići. Ako se na to nadoda snaga starohrvatsih motiva prenošena iz generacije u generaciju, dobivamo komad nakita koji nema samo visoku estetsku komponentu, već predstavlja simbol pripadnosti, poštovanja baštine i običaja te bez ijedne riječi priča priču staru stotinama godina.’ objašnjavaju Rodići.

Uz ‘Moričiće’, ističemo šibenske i dubrovačke ‘Botune’ te prepoznatljive naušnice s područja Dubrovnika – ‘Konavoske’. sav nakit je rađen ručno te je moguća narudžba u srebru, srebru s pozlatom ili sivim premazom, žutom i bijelom zlatu.

ŠIBENSKI BOTUN – ručni rad zlatarnice Rodić

DUBROVAČKI BOTUN – ručni rad zlatarnice Rodić

KONAVOSKE NAUŠNICE – ručni rad zlatarnice Rodić


Nakit možete naći na spomenutoj adresi Bakačeva 11 ili pak u Jurišićevoj 10. Također, ako imate zamisao prekrasnog poklona, burme ili pak nakita koji dugo priželjkujete a nigdje nema baš takvog – javite se mailom websale@zlatarnicarodic.hr ili telefonom 014814936 s upitom. Opcije su neograničene!

ZLATARNICE RODIĆ – Tradicija, pouzdanost, unikatan dizajn i izrada po željama
Bakačeva 11, Zagreb
tel: 014814936
web: www.zlatarnice-rodic.hr
mail: websale@zlatarnicarodic.hr

Foto: Jasen Čeko
Tekst: Tena Cuculić

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.