Znakovi koji pokazuju da starimo

Prve sijede vlasi su jedan od očitih znakova da starimo. Međutim postoje još neke stvari koje su jasni pokazatelj da nas godine sustižu. Kao što i koža gubi na svojoj elastičnosti tijekom godina, tako i desni vremenom počinju da se povlače. Kako se desni povlače, tako zubi izgledaju izduženiji. Desni počinju se skupljaju nakon navršene 40. godine.
znakovi starenja

Glas muškaraca postaje viši, a glas žena opada

Glas starijih je uglavnom slabijeg inteziteta, to je zbog toga što starenje pogađa i glasnice. Tako glas muškaraca postaje viši, naročito kad napune 70. godinu, a glas žena postaje tiši.

Gojaznost

Nakon 50. godine i muškarci i žene počinju se goje. To se događa ne samo zbog toga što smo fizički manje aktivni, već i zbog toga što gubimo mišiće što usporava metebolizam.

Češće kišemo

Ljudi srednjih godina sve češće dobivaju alergije. One su uglavnom na pelud i slične tvari i izazivaju iritaciju nosa, svrbež i kihanje. Postoji nekoliko teorija zbog čega se to događa, a jedna od njih je da je razlog to što nam s godinama slabi imunološki sustav. Druga stvar koja bi ovo mogla izazvati je zagađenje vazuzduha zbog čega ima više alergena na koje nismo otporni.

Mladeži

Ukoliko primijetite smeđe i tamne mrlje i ispupčenja po tijelu, to nisu mladeži, iako većina tako misli. To su zapravo staračke bradavice. Nerijetko mogu početi svrbe i da se upale. U svakom slučaju čim ih primeteti javite se liječniku.

Uši, nos i stopala postaju veći

Za razliku od kostiju i mišića, naše uši, nos i stopa rastu čak i kada starimo. Uši su napravljene od fleksibilnog vezivnog tkiva zahvaljujući kom rastu sve dok ne umremo. Stopala se povećavaju i šire s godinama zbog toga što ligamenti koji ih povezuju sa sitnim kostima gube na elastičnosti.

Buđenje s glavoboljom

Ako se nakon nekoliko sati sna probudite s glavoboljom ili imate glavobolju nakon dremke, to znači da starite. Ova vrsta glavobolje je zapravo tup bol na potiljku i uglavnom pogađa one koji imaju preko 60. godina.

Jasno vidljiv puls

Kod starijih žena puls je jasno vidljiv na vratu. Žene zbog osteoporoze u starosti gube na visini, samim tim se smanjuje vrat, zbog čega su arterije vidljivije i istaknutije.

Vodnjikave oči

Starije osobe imaju vodnjikave oči, a nerijetko im se suze slijevaju niz lice bez, naočigled, ikakvog razloga. Međutim, s godinama suzni kanali prestaju funkcioniraju kako treba, pa ne isušuju suze. Zbog toga se suze skupljaju u očima, odnosno oči postaju vodnjikave.

Alergija od sapuna, grebanje u grlu i često ustajanje noću zbog mokrenja su također jasni znaci da vas je stigla starost.
Izvor:aura.ba

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.