O zubnim implantima – osnovna pitanja i odgovori

Autor Datum 16/08/2018

Na početku bi trebalo da budete upoznati sa činjenicom šta je zapravo zubni implant. Ukoliko vam vaš stomatolog predloži da ugradite zubni implant, treba da znate o čemu se tu tačno radi. Zapravo, zubni implant predstavlja veštački koren zuba. Ukoliko se desi da ostanete bez zuba jer je bilo neophodno izvaditi ga, potrebna vam je zamena na tom mestu, a rešenje može biti upravo zubni implant. Dakle, to je šrafić koji je prilikom stomatološke intervencije ugrađuje u vašu viličnu kost. Kao što je već rečeno zubni implanti predstavljaju veštačke korene zuba i to znači da kada ugradite zubni implant ne znači da ste završili posao. Predstoji vam i ugradnja krunice, da biste kompletirali proces. To je ono osnovno što treba da znate.

Zubarska ordinacija

Stomatološka ordinacija

DA LI SE JAVLJA BOL PRILIKOM UGRADNJE ZUBNIH IMPLANATA?

Naravno da nakon pitanja šta je zubni implant, sledi pitanje – hoće li me ugradnja zubnog implanta boleti? Odgovor će vam se dopasti – ugradnja zubnih implanata ne boli. Neće vas boleti, jer ćete primiti anesteziju i samim tim ništa nećete osetiti. Naravno sam stomatolog zna kako će dozirati tu anesteziju i svakako će proveriti pre samog postupka da li vi osećate nešto ili ne. Tek kada vaša vilica, odnosno predeo gde treba da budu ugrađeni zubni implanti potpuno utrne, tek tada će stomatolog krenuti sa postupkom, odnosno intervencijom. Da ne bi bilo da je ovo potupno jedan bezbolan proces, moramo napomenuti da je bol ipak moguć, ali tek dejstvo anestezije prestane. Jednostavno to je novo telo koje je ugrađeno i biće potrebno malo vremena da se vaš organizam navikne na njega. Tako da, možda ćete u početku osećati bol, ali će vremenom on prestati. Ukoliko se bol bude pojačavao, vaš stomatolog će vam reći i koje lekove treba da pijete, kako biste ga ublažili.

DA LI POSTOJE NEŽELJENI EFEKTI?

Kao što je to i napomenuto, moguće je da se javi bol, ali to nije ništa strašno. Ta bol će vremenom prestati i to nije ozbiljna negativna posledica. Negativne posledice mogu biti različite vrste infekcija, koje se mogu javiti nakon ugradnje zubnih implanata. Takođe, ono što vam se može loše dogoditi nakon ugradnje zubnog implanta, jeste da on nakon kratkog vremenskog perioda ispadne. To se dešava u onim momentima kada intervencija nije dovoljno pažljivo izvedena, kada vam je oslabljen imunitet ili kada se ne ponašate propisano nakon ugradnje zubnih implanata. Prilikom operacije je moguće da vam stomatolog ošteti nerv, a da vi to tek kasnije primetite kada počne da se javlja bol. Dakle, moguće su različite opcije kada je ovaj jednostavni zahvat u pitanju, ali sve one se dešavaju u vrlo malom broju slučajeva.

KAKO IZGLEDA PROCES?

Prvo će biti potrebno da posetite stomatologa radi detaljnog pregleda, a kada ustanovi da ste spremni za ovu vrstu intervencije, on će pristupiti pripremi. Biće potrebno da pre svega uradite snimak zuba tj. cele vilice, kako bi stomatolog imao jasan pregled. Nakon toga će vas pripremiti na intervenciju, svojim savetima i preporukama. Nakon toga sledi hiruška intervencija ugradnje zubnih implanata. Pre procesa primićete anesteziju i započeće sa procesom. Nakon određenog vremena sledi i ugradnja zubne krunice.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.